Rapido924F Water Pump - Page 2 - Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat

User Tag List

 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #11 of 14 (permalink) Old 11-05-2018, 17:31
Senior Member
 
tugboat's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: South Devon
My Motorhome: Bessacarr E725
Posts: 3,499
Thanks: 56
Thanked 162 Times in 141 Posts
As a way to test the valves in the pump, pressurise the system from the bucket then close all the taps.

Transfer the hose from the bucket to a dry container and switch off the pump.

If the pump valves leak, water will drain back into the container.

I'm daft and proud of it.
tugboat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 14 (permalink) Old 21-05-2018, 11:19 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: May 2018
My Motorhome: I drive...
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi tugboat,

The problem appears to be solved! While away using the van the pump began to run continuously and despite running taps and getting water spluttering with air, we couldn't get it to stop without turning the power off.
I was about to start trying your suggestion when I came across a post explaining a similar problem to mine, which was solved by recognising that the filter on the pump could be done up but not properly sealed. It needed an extra fraction of a turn to seal properly.
So I checked mine and though stiff was able to turn it a fraction more.
I tested it and it now shuts off and appears to work normally.
This is a big relief as we are off to France in under two weeks!!
Thank you for all your help.
tugboat and tugboat like this.
Rapido4rob! is offline  
post #13 of 14 (permalink) Old 21-05-2018, 11:44
GMJ
Senior Member
 
GMJ's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Beautiful west Wales - in the Cothi Valley
My Motorhome: 2017 Autotrail Comanche
Posts: 5,161
Thanks: 795
Thanked 308 Times in 287 Posts
Personal Aire
You might want to consider buying and carrying a spare pump with you. I do... and last week had occasion to use it as ours failed. I have ordered another one to keep as a spare.



A spare Shurflo Trail King 7 only costs around 50 quid on Ebay. Obviously you may have a different model though...


Graham

I like to use big words which I don't really understand so it makes me look more photosynthesis!


GMJ is offline  
 
post #14 of 14 (permalink) Old 25-05-2018, 13:42
Senior Member
 
tugboat's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: South Devon
My Motorhome: Bessacarr E725
Posts: 3,499
Thanks: 56
Thanked 162 Times in 141 Posts
Quote:
Originally Posted by Rapido4rob! View Post
Hi tugboat,

The problem appears to be solved! While away using the van the pump began to run continuously and despite running taps and getting water spluttering with air, we couldn't get it to stop without turning the power off.
I was about to start trying your suggestion when I came across a post explaining a similar problem to mine, which was solved by recognising that the filter on the pump could be done up but not properly sealed. It needed an extra fraction of a turn to seal properly.
So I checked mine and though stiff was able to turn it a fraction more.
I tested it and it now shuts off and appears to work normally.
This is a big relief as we are off to France in under two weeks!!
Thank you for all your help.

Thanks for the feedback and I'm glad you're sorted. In my initial reply in post 2 I mentioned the filter, so I've put my smug hat on.

I'm daft and proud of it.
tugboat is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome