Bessacarr E795 radio problem - Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat

User Tag List

 2Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 14 (permalink) Old 27-07-2019, 18:11 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Bessacarr E795 radio problem

Hello,
Recently bought a 2006 bessacarr E795.
The radio will work of the 12v but immediately turns off when turning the ignition on, Any help would be appreciated
Burnzzy10 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 27-07-2019, 19:25
Senior Member
 
Drew's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Bridport, Dorset
Posts: 4,279
Thanks: 155
Thanked 205 Times in 192 Posts
More information required please. Am I right in saying that your radio can be switched on when your vehicle is standing idle but switches itself off when you turn the ignition on?

Loch Sloy
This I'll Defend


I would prefer to say that I am British rather than European.
Drew is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 27-07-2019, 19:36 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sorry for the lack of information.... basically, a friend of mine was messing around with the back of the radio whilst the ignition was on, a wire in the back of the radio detached itself, when put back together and radio was put back in the original place it won’t turn on..... when the ignition is off the radio will work from the leisure battery, but the minute the ignition is turned on which disconnects from the leisure battery it turns off again, thanks for your time
Burnzzy10 is offline  
 
post #4 of 14 (permalink) Old 28-07-2019, 13:00 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Any suggestions?
Burnzzy10 is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 28-07-2019, 13:33
EJB
Senior Member
 
EJB's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Suffolk (By choice)
My Motorhome: Burstner Nexxo t620G
Posts: 4,055
Thanks: 28
Thanked 124 Times in 114 Posts
It's fairly standard practice for UK motorhomes to have a relay that disables the leisure side of the vehicle when the ignition is switched on.

PS. You will probably find that other 12v sockets and 12v lights are also effected.

Ted.
I try and state simple facts in a nice way.

Last edited by EJB; 28-07-2019 at 13:37.
EJB is offline  
post #6 of 14 (permalink) Old 28-07-2019, 14:46 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the reply, yes I understand that, but it should then be powered from the ignition from the normal battery, I’m guessing it has possibly blew a fuse some where but I have no idea where the fuses are located?
Burnzzy10 is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 28-07-2019, 21:10
Senior Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: Craigavon NI
My Motorhome: Rapido 7065FF
Posts: 182
Thanks: 23
Thanked 47 Times in 41 Posts
kabundi is online now  
post #8 of 14 (permalink) Old 29-07-2019, 12:05
EJB
Senior Member
 
EJB's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Suffolk (By choice)
My Motorhome: Burstner Nexxo t620G
Posts: 4,055
Thanks: 28
Thanked 124 Times in 114 Posts
The circuits that are disabled by the relay will not be active after start up...I've never heard of one being transferred to the other battery?

Ted.
I try and state simple facts in a nice way.
EJB is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 29-07-2019, 15:37
Senior Member
 
tugboat's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Location: South Devon
My Motorhome: Bessacarr E725
Posts: 3,472
Thanks: 56
Thanked 161 Times in 140 Posts
Quote:
Originally Posted by Burnzzy10 View Post
Sorry for the lack of information.... basically, a friend of mine was messing around with the back of the radio whilst the ignition was on, a wire in the back of the radio detached itself, when put back together and radio was put back in the original place it wonít turn on..... when the ignition is off the radio will work from the leisure battery, but the minute the ignition is turned on which disconnects from the leisure battery it turns off again, thanks for your time

It sounds like your friend has connected the power supply to the radio to the wrong circuit.

Instead of connecting it to the cab circuit, he has somehow picked up the habitation supply instead.

Maybe check the relay that shuts off the hab supply at engine start. He has probably just got the wires mixed up near that.
Drew and HurricaneSmith like this.

I'm daft and proud of it.
tugboat is offline  
post #10 of 14 (permalink) Old 29-07-2019, 20:24
Senior Member
 
eurajohn's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Mayenne France
My Motorhome: Pilote 733 FJ
Posts: 2,977
Thanks: 48
Thanked 193 Times in 170 Posts
Most radios require two live feeds, one to maintain the memory which will be a constant feed whilst the second is a switched live feed, to actually power the unit up.
My suggestion would be that a previous owner has replaced the base vehicle switched feed for one from the leisure battery to ensure that they could listen to the radio without the ignition switched on, as it is normal for the radio to be disconnected after a few minutes of the ignition being switched off.

You'll need to research what has been done previously to rectify the situation or simply replace the feed for the units power from either the original source or pick up either a permanent or switched live feed from the fuse box.

.

John
eurajohn is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome