Advice on electrical problem in motorhome - Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat

User Tag List

 6Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 27 (permalink) Old 14-10-2020, 12:59 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2020
My Motorhome: I drive...
Posts: 10
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Exclamation Advice on electrical problem in motorhome

Hi all,

So, we're new to our 2006 Chausson Welcome 9 and would really appreciate some advice from those who know more and better!

Here's our problem: our 12v control panel gets power when plugged into a hook-up or when the motorhome's engine is on, but not from the leisure battery. I checked our relatively new leisure battery with a multimeter and it was nicely charged. Next step was to replace the 20a blade fuse in the fuse box for the auxiliary battery-- but still nothing (and I couldn't find another fuse closer to the leisure battery).

Does anyone have ideas for what we should check next?

Thanks!
Yvonne and Ward is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 27 (permalink) Old 14-10-2020, 15:03
EJB
Senior Member
 
EJB's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Suffolk (By choice)
My Motorhome: Burstner Nexxo t620G
Posts: 4,223
Thanks: 30
Thanked 132 Times in 122 Posts
The motorhome control panel normally has a 12v On/Off switch?

Ted.
I try and state simple facts in a nice way.
EJB is offline  
The Following User Says Thank You to EJB For This Useful Post:
Yvonne and Ward (16-10-2020)
post #3 of 27 (permalink) Old 14-10-2020, 16:26 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2020
My Motorhome: I drive...
Posts: 10
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thx-- yes, the panel has an on/off switch, but it won't switch on (or stay switched on) via leisure battery.
Yvonne and Ward is offline  
 
post #4 of 27 (permalink) Old 14-10-2020, 16:40
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Belfast
My Motorhome: Hymer Exsis-i 504
Posts: 8,634
Thanks: 193
Thanked 464 Times in 440 Posts
Is there anything working on 12v when not plugged into 240v? Lights? Water pump?

I have a Truma control panel that controls heat/hot water. I also have a panel that shows the state of the batteries and the water tank levels. It is this panel that has a circular knob to step thro the various monitors but when you PUSH that button it trips the 12v on and off.

Jean
jiwawa is offline  
The Following User Says Thank You to jiwawa For This Useful Post:
Yvonne and Ward (16-10-2020)
post #5 of 27 (permalink) Old 14-10-2020, 19:42 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2020
My Motorhome: I drive...
Posts: 10
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thx for this, Jean. Nothing else works when not plugged in (or with engine running). Our panel shows levels of batteries and tank levels (when plugged in or with engine running), but the panel won't toggle over between different energy sources....
Yvonne and Ward is offline  
post #6 of 27 (permalink) Old 14-10-2020, 22:05
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Belfast
My Motorhome: Hymer Exsis-i 504
Posts: 8,634
Thanks: 193
Thanked 464 Times in 440 Posts
Can you post a photo of any panels you have?

Jean
jiwawa is offline  
The Following User Says Thank You to jiwawa For This Useful Post:
Yvonne and Ward (16-10-2020)
post #7 of 27 (permalink) Old 14-10-2020, 23:42
Senior Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: The Berwyn mountains in the paradise of Powys
My Motorhome: Hymer S740 on Sprinter 616 (2004)
Posts: 13,466
Thanks: 229
Thanked 257 Times in 230 Posts
They WILL be an isolation switch for the habitation 12v system somewhere. Have you found one?
Glandwr is online now  
The Following User Says Thank You to Glandwr For This Useful Post:
Yvonne and Ward (16-10-2020)
post #8 of 27 (permalink) Old 15-10-2020, 08:10
Senior Member
 
Pudsey_Bear's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Keighley, Still in Gods County.
My Motorhome: 2002 Bessacarr E745.
Posts: 37,372
Thanks: 1,523
Thanked 968 Times in 909 Posts
Send a message via AIM to Pudsey_Bear Send a message via Yahoo to Pudsey_Bear
Could it be the switch is broken, can you post a picture of the panel, that might help us.
Pudsey_Bear is offline  
The Following User Says Thank You to Pudsey_Bear For This Useful Post:
Yvonne and Ward (16-10-2020)
post #9 of 27 (permalink) Old 15-10-2020, 12:49 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Oct 2020
My Motorhome: I drive...
Posts: 10
Thanks: 10
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks all, very much appreciated. I'm attaching a pic of our control panel. It registers battery levels as fine and a multimeter also says leisure battery is charged at 12.8v-- but the panel won't toggle from engine or hookup over to leisure battery (I don't think our panel does that anyway?)-- and if I turn off engine and unplug hookup, the panel just goes dead.
Attached Images
File Type: jpg WIN_20201015_12_33_56_Pro.jpg (151.4 KB, 16 views)
Yvonne and Ward is offline  
post #10 of 27 (permalink) Old 15-10-2020, 16:08
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Belfast
My Motorhome: Hymer Exsis-i 504
Posts: 8,634
Thanks: 193
Thanked 464 Times in 440 Posts
That's not one I'm familiar with. I assume you've pressed the extreme right button?

Jean
jiwawa is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome