Truma c 6002 Boiler - Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat

User Tag List

 1Likes
  • 1 Post By nickkdx
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 01-06-2021, 18:13 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2021
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Truma c 6002 Boiler

Hello, We have developed a problem with our boiler. It heats water and blows hot air for heating when running on gas. When switched to just electric it will not heat water. Suggestions gratefully received.
Dazzer68 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 01-06-2021, 18:49
Senior Member
 
rayc's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Corfe Mullen, Wimborne Dorset
My Motorhome: Pilote 740C Sensation
Posts: 7,888
Thanks: 68
Thanked 294 Times in 268 Posts
Personal Aire
Quote:
Originally Posted by Dazzer68 View Post
Hello, We have developed a problem with our boiler. It heats water and blows hot air for heating when running on gas. When switched to just electric it will not heat water. Suggestions gratefully received.
It could be because there is a problem with power getting to the 240v PCB or the fuse on the PCB has blown or the over heat trip reset button set in the cover of the PCB needs resetting. I have attached a photo of the PCB. The fuse is multi coloured and is 10A.
When my C002 behaved similarly it was because both heating elements had blown. My suggestion is if that turns out to be the problem then unless you are competent to do the job yourself is to leave it alone and use it only on gas. On my Rapido it meant dismantling the kitchen unit front, including removing the oven, to get access to the boiler to disconnect it and remove it to work on it on a bench.
Attached Images
File Type: jpg Truma-C6002-EH-Circuit-Board-PCB-34010-07200-Boiler.jpg (25.3 KB, 4 views)

Last edited by rayc; 01-06-2021 at 18:54.
rayc is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 01-06-2021, 19:31
Senior Member
 
rayc's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Corfe Mullen, Wimborne Dorset
My Motorhome: Pilote 740C Sensation
Posts: 7,888
Thanks: 68
Thanked 294 Times in 268 Posts
Personal Aire
Quote:
Originally Posted by Dazzer68 View Post
Hello, We have developed a problem with our boiler. It heats water and blows hot air for heating when running on gas. When switched to just electric it will not heat water. Suggestions gratefully received.
Rereading your post you only mention that on electric it will not heat water. No mention of electric space heating? Is your C6002 a gas only boiler fitted with the heating collar for hot water only? Can you post a photo of the controls?
rayc is offline  
 
post #4 of 6 (permalink) Old 01-06-2021, 20:06 Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Jun 2021
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thankyou for your response. We could originally run the water and heating on electric now only on gas. The bolier won't fire at all on electric. Do you think it is a fuse problem or element. As I have stated it works correctly on gas.
Dazzer68 is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 01-06-2021, 20:42
Senior Member
 
rayc's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Corfe Mullen, Wimborne Dorset
My Motorhome: Pilote 740C Sensation
Posts: 7,888
Thanks: 68
Thanked 294 Times in 268 Posts
Personal Aire
Quote:
Originally Posted by Dazzer68 View Post
Thankyou for your response. We could originally run the water and heating on electric now only on gas. The bolier won't fire at all on electric. Do you think it is a fuse problem or element. As I have stated it works correctly on gas.
I presume it is a C6002EH as you say the electric ran the water and heating.

My line of attack would depend on what error lamps are on at the control. Are there any warning lamps?
Start by resetting the over heat protection switch. See page 12 of the link. https://manualzz.com/doc/en/23447909/trumatic-c-6002-eh If that fails to solve the problem check the fuse on the PCB [with power disconnected!]
If these do not solve the problem find someone who understand electricity to check the power to the PCB and that it switches to the elements. get them to check the resistance of the elements.
rayc is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-06-2021, 07:44
Senior Member
 
nickkdx's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Campsite
Posts: 593
Thanks: 0
Thanked 13 Times in 13 Posts
My Truma c3402 stopped working on 240volts, mine had the external belt element. I watched YouTube about fixing thermal fuse but that was not fault on mine it was the thermal switch, I replaced that at a cost of £6 (most of that was postage) and it’s been fine since.
raynipper likes this.
nickkdx is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome