Dometic fridge on full power - Page 3 - Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat

User Tag List

 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #21 of 24 (permalink) Old 27-03-2015, 18:40
Senior Member
 
rayc's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Corfe Mullen, Wimborne Dorset
My Motorhome: Pilote 740C Sensation
Posts: 7,909
Thanks: 68
Thanked 297 Times in 271 Posts
Personal Aire
Quote:
Originally Posted by Baron1 View Post
What I still don't understand is, if there is >12v present at the element connector why is the element not heating and the fridge not cooling ..or is there another relay between the connector block and the element that operates when it receives the signal from the alternator?

Mel.
On my Adria the 12v element supply that arrives at the fridge when the engine is running is switched by a relay attached to the rear of the fridge. The negative supply goes directly to the element whilst the positive is switched through the relay to the element. The relay coil is energised by a signal from the fridge when it is set to 12v or when set to AES and no 230v or gas is detected.
Photo attached of my relay. It had got hot and melted one of the contacts and the lead to the element had become disconnected. I suggest you measure the voltage at the relay switching contacts. The supply is on Relay contact 30 and the supply to the element on contact 57. The switching voltage, 12v, should be across contacts 55 & 56 to operate the relay. If you disconnect the element at the relay and measure its resistance it should be approx 2ohms.

Last edited by rayc; 29-03-2015 at 10:45.
rayc is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #22 of 24 (permalink) Old 28-03-2015, 09:42
Senior Member
 
Baron1's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: North Norfolk
My Motorhome: Hymer B 655 SL
Posts: 484
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Personal Aire
Thanks again Ray,
That looks the same as the relay on my Hymer, so just to clarify, the 13-14v that is present at the heating element connector block is switched to the element when the alternator sends a signal to this relay? If that's the case I'm still at a loss as to where the"permanent" feed disappeared to for a couple of days....weird!
Mel.

Time flies like an arrow, fruit flies like a banana.

"Wings, the band the Beatles could have been" - Alan Partridge.

There are eleven types of people in the world, those that understand Roman numerals........and those that donīt.
Baron1 is offline  
post #23 of 24 (permalink) Old 28-03-2015, 10:37
Senior Member
 
rayc's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Corfe Mullen, Wimborne Dorset
My Motorhome: Pilote 740C Sensation
Posts: 7,909
Thanks: 68
Thanked 297 Times in 271 Posts
Personal Aire
Quote:
Originally Posted by Baron1 View Post
Thanks again Ray,
That looks the same as the relay on my Hymer, so just to clarify, the 13-14v that is present at the heating element connector block is switched to the element when the alternator sends a signal to this relay?
Mel.
Sort off. On my Adria the voltage arrives at the element terminal block when the engine is running. The negative goes to the element. The positive is connected to the switching terminal block D+ and the relay. When the 12v option of the fridge is selected then it triggers the relay to feed the positive to the element.
Baron1 and Baron1 like this.

Last edited by rayc; 29-03-2015 at 10:45.
rayc is offline  
 
post #24 of 24 (permalink) Old 29-03-2015, 11:06
Senior Member
 
rayc's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Corfe Mullen, Wimborne Dorset
My Motorhome: Pilote 740C Sensation
Posts: 7,909
Thanks: 68
Thanked 297 Times in 271 Posts
Personal Aire
Quote:
Originally Posted by rayc View Post
Sort off. On my Adria the voltage arrives at the element terminal block when the engine is running. The negative goes to the element. The positive is connected to the switching terminal block D+ and the relay. When the 12v option of the fridge is selected then it triggers the relay to feed the positive to the element.
I have reattached the drawing that I had placed on here as I seem to have inadvertently deleted all the attachments I have put on any post since I joined the forum.
Attached Images
File Type: jpg Dometic AES Fridge.jpg (623.4 KB, 11 views)
Baron1 and Baron1 like this.
rayc is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Motorhome Forums, Motorhome Discussion, Motorhome Chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome